q
Support / FAQ / Om mätteknik / Varför visar CO2-loggers olika?

Varför visar CO2-loggers olika?

En CO2-logger visar 480 ppm. En likadan logger placerad några centimeter ifrån visar 590 ppm. Är det någonting som inte stämmer?

Vi har några olika modeller av koldioxidloggers, exempelvis den här. Denna modell har en noggrannhet på +/-50 ppm (parts-per-million) +/-2% av det avlästa värdet. Det innebär att vid mätningar runt 500 ppm kan två likadana loggers visa 120 ppm skillnad - men ändå mäta korrekt.
 

Utbud av koldioxidloggers

Noggrannhet

Noggrannheten för en koldioxidgivare bestäms efter hur nära den ligger vid mätningar mot en referensgas. Noggrannheten anges som ett plus- eller minusvärde, som en procentandel av det uppmätta värdet eller som både och. Det värde som anges i loggerns specifikation har tagits fram efter upprepade testmätningar mot referensen.

Kan noggrannheten förändras?

Noggrannheten varierar vid olika CO2-nivåer. Loggern får en sämre noggrannhet om den har ett större mätområde. Vi rekommenderar därför att man väljer en logger med ett så litet mätområdet som möjligt. Noggrannheten kan även variera med temperatur, fukt och tryck.

Faktum är att om du hade mätt med tio av marknadens absolut mest noggranna CO2-loggers hade de ändå visat något olika från en gång till en annan. Det är omöjligt att mäta i parts per million och få fram ett helt korrekt resultat.

Rådgivningssida Inomhusklimat

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV