q

Komposter kräver robust utrustning

Vid kompostering av matavfall kräver Jordbruksverket temperaturmätning. Detta för att avfallet ska betraktas som hygieniserat.

– Mitt tips är att använda robusta grejer som klarar tuffa tag, säger Göran Henriksson på Östersunds kommun – som mäter med Intab Wireless System.

 

Faktum är att ett annat system som först köptes in av kommunen inte alls motsvarade förväntningarna. Östersunds kommun hade stora problem och 2016 byttes alltihop ut till Intabs fjärrmätningssystem.

– Sedan vi bytte till nuvarande prober har vi haft väldigt lite problem. De är robusta och klarar en ibland ganska hård behandling, berättar Göran.

 

Tåligt system

Dagens system består av vädertåliga radiologgers som monterats på robusta,skräddarsydda kompostprober. Komposeringen sker i strängar med tre kompostprober i varje som kontinuerligt skickar data till en basenhet. Mätdata avläses sedan via Intabs molntjänst. Dessutom fungerar kontakten med Intab bra.

– Vi får alltid snabba svar och bra bemötande, tycker Göran.

 

Krav på mätning

Vid kompostering av matavfall måste kontroller göras för att säkerställa att rätt temperatur uppnås under en viss tid. Mätningar är alltså en förutsättning för fortsatt kompostering. Att mätningarna fungerar är naturligtvis viktigt.

– Har man krav på sig att mäta är det värt att betala lite extra för utrustning och programvaror. Det har man tillbaka i mindre tid och mindre krångel, konstaterar Göran – som arbetar på den tekniska förvaltningen och enheten Avfall Återvinning.

Där fungerar han som miljökonsult och hjälper anläggningarna med egenkontrollprogram, provtagningsprogram, provtagning, miljörapporter och kontakter med myndigheter. Förutom att mäta temperatur i matkomposter mäter tekniska förvaltningen även lakvattenflöd, pH, syre och konduktivitet.

 

Ordentlig produktkontroll

Kraven på mätningar ökar ständigt.

– Det kommer hela tiden nya direktiv och regler som ska gälla hela Europa, konstaterar han och tipsar de som ännu inte mäter att göra en ordentlig produktkontroll innan upphandling.

– Det är alltid svårt att få referenser när det finns få anläggningar som mäter som vi gör. Det mätsystem som vi först köpte in hade inte den kvalitén och klarade inte av den miljö som de blev utsatta för. Billigt blev dyrt. Med den utrustning som vi nu använder fungerar allt, även om prislappen var högre, avslutar han.

Rådgivningssida för Kompostering Läs mer om Intab Wireless System

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Kompostering