q

Skadedjur och mögel kan förhindras

För första gången på 148 år renoverades Nationalmuseibyggnaden på Blasieholmen i Stockholm. Jan Blåberg var projektanställd på Nationalmuseum för att arbeta med museets samlingspresentation inför öppningen av det nyrenoverade museet i oktober 2018.

I sitt arbete som konservator använder Jan dataloggers för att försäkra sig om att inventarierna har en så optimal miljö som möjligt. Med hjälp av tekniken kan han bland annat övervaka luftfuktighet och temperatur.

– När jag började arbeta i klimatgruppen på Husgerådskammaren för tio år sedan kom jag i kontakt med Intab för första gången. Arbetet innebär att bevaka klimatet på alla de tio kungliga slotten. Intab har alltid varit tillgängliga med hjälp och support i våra mätprojekt.

Många olika föremål

Arbetet på Husgerådskammaren innefattar cirka 250 000 enskilda föremål, med flera olika behov och förutsättningar. Med hjälp av bra mätteknik kan man ta rätt beslut för eventuella investeringar i förebyggande konservering, til exempel klimatanläggningar.

– Fram till idag har vi vetat hur klimatet har sett ut, men nu står vi inför förändringar i klimatet och miljön. De preventiva metoder vi idag använder kan komma att ändras i takt med att klimatet förändras. Därför tror jag det kan bli väldigt kostsamt att inte mäta.

Stor kunskap i branschen

Jan tycker att det finns en hög kunskapsnivå i branschen kring användandet av dataloggers, men att tid och resurser är en bristvara som påverkar arbetet negativt. Om man inte mäter kan det dock få stora konsekvenser.

– Man kan få problem med skadedjur och mögel vilket kan leda till kostsamma saneringar och permanenta skador, säger Jan och fortsätter:

– Det är viktigt att tänka till, att ha en strategi och på så sätt göra kvalitativa mätningar som är lätta att analysera.

Våra olika mätområden Rådgivningssida Kulturhistoriska föremål

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Kyrkor