Vattentemp övervakas

Tinytag Aquatic är speciellt framtagna för mätningar i vatten.
I ett forskningsprojekt om ostrons reproduktion och utveckling används loggrarna för att mäta temperaturen i båda hav och laboratorium.

The Institute of Oceanography and Fisheries i Split, Kroatien, är med i projektet. Institutet arbetar med just forskning rörande havet och denna gång är det ostonens tillväxt som studeras.

Dr Daria Ezgeta Balic är med i projektet och mäter där skillnaderna i havstemperaturen på olika i platser i Adriatiska havet under perioden för ostronens bosättning.

Studerar tillväxt

Fem Tinytag Aquatic placerades tillsammans med markerade ostron för att studera hur temperaturen påverkade tillväxten. Ytterligare två loggers användes i laboratoriestudier.

Med hjälp av mätningarna kan prjektgruppen analysera temperaturvariationer vid varje plats och försöka identifiera skillnaderna. Data från loggrarna i laboartorierna används för att studera tillväxten jämfört med andra parametrar.

– Loggrarna har visat sig vara pålitliga och ha lång batteritid. De är verkligen användarvänliga och du kan lite på dem, kommenterar Dr Daria Ezgeta Balic.

Tinytag Aquatic används i många olika vattenapplikationer, både i sjöar, hav och i laboratoriemiljö. De är enkla att använda och startas, stoppas och tankas av med hjälp av en dockningsplatta. Med bra minneskapacitet och batterilivslängd klarar den av långa mätningar i vatten.

Fler referenser inom Vatten