Blev imponerad, mäter nu i undervisningen

Sjöfartshögskolan i Kalmar utbildar driftsingenjörer, drifttekniker och sjöingenjörer samt sjökaptener. En viktig del i utbildningen är processtyrning, reglering och mätning. Detta görs på ett laboratorium där man bl.a. mäter i olika typer av processer, som en ånganläggning, olika typer av värmeväxlare samt nivå och flöden mm.

– Genom att mäta online ser vi hur vi kan optimera reglering och mäta korrekt mot verkligheten. Vi mäter med flera PC-loggers och på datorskärmen följs processerna online i mätprogrammet EasyView. Håkan berättar vidare att man har stor glädje av grundmallarna i EasyViewprogrammet eftersom de används som default-inställningar och därmed sparar tid och inställningsarbete.

De dataloggers som Sjöfarthögskolan använder är modellerna PC-logger 3100i med 8 och 16 kanaler samt PC-logger 3150i som har 8 kanaler. Fördelen med dessa är att de är lätthanterliga och samtidigt kan genomföra mycket avancerade mätuppdrag.

Som kärlek vid första ögonkastet

Håkan berättar när han precis fått leveransen av första PC-loggern:
– Jag fick program och logger idag och har kollat upp dem. Jag är imponerad eftersom man är van vid styrsystem där man i bästa fall har igång program och system efter ett par veckor. Här var det bara att plugga in och sätta igång, klart intressant utrustning. Jag kan redan nu säga att vi måste ha ett system och att vi efter årsskiftet behöver ett till.

Idag, 2 år senare arbetar de med många PC-loggers och styrning av en mängd parametrar på sitt labb där både blivande drift och sjöfartsinspektörer får praktisera sina kunskaper live. Eftersom ca 40 % av all utbildning i automatik sker i labbet eller motsvarande praktiska uppgifter är detta en viktig del i verksamheten.

Mjukvaran EasyView har flera användbara tillval och funktioner. Grundmallarna Håkan nämner som default-inställningar kallar vi på Intab kallar projekthanteraren. Här förprogrammeras hur start, tömning och analys skall se ut. På så sätt sparas tid.
Sjöfartshögskolan använder även analysverktyget LambdaTune, ett hjälpmedel som bl.a. används av pappersindustrin när regulatorparametrar ska ställas in. LambdaTune är ett av flera avancerade tillval till mätprogrammet EasyView tillval som gör det möjligt för varje användare att skräddarsy analysprogram och logger för just sin mätapplikation.

Läs mer om EasyView här Se våra olika mätområden

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Vatten