Hur mår fisken i fiskodlingen?

Företaget i Norge är en leverantör av utrustning till mat- och sättfiskanläggningar.För att fiskanläggningarna skall ge bästa avkastning är det viktigt att fisken mår bra. 

– Som fiskodlare vill man att ett kilo foder skall ge ett kilo fisk, säger en anställd - som bland annat fjärrmäter med Intab Wireless System.

Den viktigaste parametern är vattnets syrehalt som ger en indikation på fiskens kondition. Om fisken blir stressad ökar syreupptagningen från vattnet och man mäter då en minskning i syrehalten. Företaget har då en utrustning som kan tillsätta syre i vattnet om syrehalten blir för låg.

– Fisken får inte bli stressad. Då äter den sämre och växer sämre.

Fisken bör utfordras precis efter hur hungrig den är. Genom en optimering av utfordringen eftersträvar man en stabil, relativt hög syrenivå. På detta företaget har man skapat Miljöloggerstationer som mäter förutsättningarna. Dessa stationer levereras till, och används av, många fiskodlingar längs kusterna.

Miljöstationen innehåller en Intab GPRS-logger som övervakar syrehalt, salthalt, vattenströmmar, vindhastighet, temperatur och pH. Ofta övervakar man syrehalten på flera ställen i varje anläggning. GPRS-loggern sitter på fiskanläggningarna och sänder automatiskt mätvärden till en sida på Internet.

Varje odlare kan sedan följa fiskens förutsättningar genom att logga in sig på valfri dator. På så sätt kan man enkelt övervaka miljön för fisken var man än befinner sig.

Genom att optimera förutsättningarna för fisken ökar tillväxten vilket ger en betydligt högre avkastning. Dessutom minimerar man belastningen på den omgivande miljön.

 

Rådgivningssida Vatten Utbud av Intab Wireless System Utbud av Intab Wireless System

 

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Vatten