Med 30 års erfarenhet av datainsamling

Efter nyheten om att Intabs MSR-logger släppts har genomslaget i media varit enormt. Höga elpriser har ökat intresset för besparingar. Det finns nämligen stora pengar att spara genom att mäta och sedan minska energiåtgången.

MSR-logger

På svenska marknaden finns ingen känd logger med den prestandan och storleken till det priset. Kombinationen öppnar för nya användningsområden där loggern skapar unika möjligheter.

MSR-loggern kan övervaka miljön i lokaler och lägenheter, kartlägga rörelsemönster hos människor och djur eller fästas på t.ex. en tavelram av värdefull konst under transport. Loggern väger endast 18 gram och är inte större än ett USB-minne. Ändå rymmer den upp till 8 kanaler och så mycket som 2 miljoner mätvärden.

Sparar pengar

– Att mäta och övervaka klimatet i lokaler är viktigt för komforten samt ur energibesparingssynpunkt. Ett lättanvänt övervakningssystem ger trygghet och många besparade kWh, insparade servicetimmar, bränsle och investeringar, berättar Intabs marknadschef Sanna Arnfjorden Wadström.

– Kyrkor är ett eftersatt område, liksom skolor och dagis. Stora pengar kan sparas genom att sänka värmen när lokalerna är oanvända. Det finns kyrkor i Sverige som halverat sin elförbrukning på det sättet fortsätter Sanna.

Det är vanligt med klagomål på ”dålig luft” i skolor. Det beror ofta på att koldioxidhalten ligger för högt när klassrummen är hårt belastade. Då är det viktigt att skapa en uppfattning om hur luften i lokalerna förändras när en skolklass vistats i utrymmena.

Mäter man koldioxid, temperatur samt luftfuktighet får man snart besked om miljön i klassrummen. Alla lokaler uppför sig olika. För att skaffa sig kunskap krävs mätningar i samband med justeringar av värme och ventilation.
Utan att mäta är det som att arbeta med förbundna ögon, man vet inte riktigt vad man gör. I slutändan kan det bli väldigt dyrt och problemen kanske kvarstår fortsätter Sanna.

Fjärrövervakning på frammarsch

– Fastighetsbranschen efterfrågar idag även trådlösa mätare där man fjärrövervakar utan att finnas på plats. Vår mest populära produkt på det området är GPRS-loggern, just för sin enkelhet, smidighet och tillförlitlighet, berättar Sanna.

Varje GPRS-logger kan kopplas mot 16 givare. Värden som temperatur, tryck, fukt och spänning kan samlas och utläsas i Intabs egna mjukvara EasyView. Enkelt beskrivet är GPRS-loggern som en mobiltelefon och en termometer i ett. Mätvärden skickas med GPRS-överföring till en webbsida. Logga in från valfri dator och följ värdena på skärmen. Inga specialkunskaper krävs, det är bara att koppla in och titta på mätningarna.
En av de mest erfarna leverantörerna

Intab Interface-Teknik har under lång tid levererat trygga, kostnadseffektiva, mät- och övervakningssystem till bygg, fastighetsbranschen och industrin. Årligen säljs ungefär 4 000 loggers. Över 30 års erfarenhet av datainsamling gör Intab till en av de mest erfarna leverantörerna av loggers i Sverige.

Ur tidningen Bygg & Fastighet 2009

Jämför våra MSR-loggers Rådgivnigssida El och Energi

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Fler referenser inom Inomhusklimat